Select Nedir ve Temel Bir Select İfadesinin Yazılması

Select Nedir ve Temel Bir Select İfadesinin Yazılması, Select ‘in Türkçe karşılığı seçmek, ayırmak, ayıklamak anlamındadır. Tablo üzerinde ki verilerden istenilen kolondaki veriyi kullanıcıyı iletmek için kullanılan postgresql cümleciğidir.

Örnek üzerinden anlatacak olursak manava gittiniz ve bir sürü meyve sebze var fakat siz sadece elma,kiraz almak istiyorsunuz bunun için elmayı ve kirazı o kadar ürün içerisinden seçerek manava kg olarak söyleyerek alıyorsunuz.

PostgreSQLde de aynı mantık , tablo içerisinde bulunan verileri istediğiniz  kolona göre seçerek size geri dönmesini sağlayabilirsiniz. Kullanım şekli aşağıdakı gibidir:

 

SELECT *FROM Tablo_adi

 

Ya da

 

SELECT Kolon1,Kolon2  FROM Tablo_adi

Yukarıda kullanım şekilleri verilmiştir . SELECT  cümlesini kullanırken verilerini görmek istediğiniz kolonları seçerek SELECT ile FROM arasına yazabilirsiniz  birden fazla kolon yazıyorsanız aralara nokta koymanız gerekir fakat ben bütün kolonlarda ki verileri görmek istiyorum ve hepsini tek tek yazmam mı gerekiyor?

Hayır, bunun için SELECT ile FROM arasında * yazmanız  yeterli olacaktır.

Aşağıdaki tablo da Personel tablosun da bulunan Adı ve Soyadı kolonlarında bulunan bütün kayıtları çekiyoruz.

 

SELECT Adı,Soyadı From Personel

 

Select işlemi ile veriler üzerinde çeşitli oynamalar yapabiliriz .Aşağıdaki örnekte ogrenci tablosunda bulunan ogrencilerin vize ve final notlarının toplamını görmek için select cümlesi yazdık.

 

 select adı,vize+final from ogrenci;

 

Sadece tablo üzerinde işlemler yapılmaz iki sayıyı toplamak isterseniz  ve sadece metin yazdırmak isterseniz aşağıdaki örneklerde ki gibi yapabilirsiniz.

 

select 'Faruk  ERDEM'
select 123 + 345

 

Örnekler ile konuyu pekiştirelim.

Aşağıdaki örnek de * kullanılarak yaptık ve tablomuzda 3 kayıt ve 3 kolon olduğu için 3 kolon ve 3 kayıt geldi .

Sadece  adı ve vize kolonlarını çekmek istersek aşağıdaki gibi yapmamız gerekiyor.

Loading