Ay: Eylül 2020

MSSQL de Obje Bazlı Yetkileri Görmek

MSSQL de bazı durumlar da instance bazında, veritabanı bazında yetkileri görmek haricinde, hangi kullanıcının belirli bir veritabanında hangi yetkileri var , hangi tablolarda hangi kullanıcının yetkisi var, hangi obje de (stored procedure, view ,table ) görmek isteyebiliriz.
Böyle durumlar da aşağıdaki t-sql cümlesini kullanarak  öğrenebilirsiniz.

Loading

Okumaya devam et

SQL Server Configuration Manager’ın Bulunamaması

SQL Server’ın herhangi bir versiyonunu kurdunuz fakat servis accountunu değiştireceksiniz ya da port ya da herhangi bir şey fakat  SQL SERVER Configuration Manager’ı search kısmında arattınız çıkmadı veya bilgisayarınızda farklı versiyon da SQL Server Kurulu ama sizin istediğiniz çıkmıyor bu durum biraz can sıkıcı olabiliyor.

Loading

Okumaya devam et

Metricbeat İle MSSQL den İstenilen Sorguyu Çekmek ve Dashboard Oluşturmak

Metricbeat nedir ve nasıl kurulduğundan ,MSSQL ile hazır dashboardları nasıl import edeceğimizi  ve bunları nasıl kullanacağımızdan bahsettik fakat bunların haricinde spesifik bir sorgu çalıştırmak istediğimiz zaman ne yapmamız gerekiyor? Metricbeat kullanacaksanız  bunun için sql modülünü kullanabiliriz. Bu yazımda MSSQL de anlık gelen sorguları hangi sorgu hangi sorguyu locklıyor ,backup varsa yüzde kaçı tamamlanmış kaçı bitmiş , sorgular ne kadar sürmüş gibi sorguları  kibana üzerinde göreceğiz .

Loading

Okumaya devam et

Metricbeat ile PostgreSQL den Metric Toplama ve Dashboard Oluşturma

Metricbeat  nedir ve elasticsearch ile ilgili bağlantısı nasıl yapılır Metricbeat Nedir ve Nasıl Yüklenir?  yazımda paylaşmıştım.

Bu yazımda metricbeat ile postgresql entegrasyonunu ve dashboard ile nasıl gösterileceğini anlatacağım.

İlk olarak postgresql12 ile devam edeceğim. Postgresql 12 kurulumuna  ihtiyacı olanlar için Centos 7 Üzerine PostgreSQL 12 Kurulumu  isimli yazımdan faydalanabilirler.

Konfigurasyonlara başlamadan önce metricbeat servisimizin çalıştığından emin olalım.

Loading

Okumaya devam et

Metricbeat Nedir ve Nasıl Yüklenir?

Metricbeat ElasticSearch ‘ün  pluginlerinden birisidir. Metricbeat   ile işletim sisteminden ve sunucu da çalışan servislerden düzenli aralıklarla kullanılan modüllere göre verileri toplayarak elasticsearch de  bu verileri tutan ve içerisinde bulunan dashboardlar ile sistem ve servisleri izlememize olanak sağlayan plugindir.

Metricbeat ile izlenebilecek bazı servisler aşağıdaki gibidir.

İşletim Sistemleri (Linux ,Windows)
PostgreSQL ,
Mongodb,
Redis,
Apache,
HaProxy,
Nginx,
Docker

Loading

Okumaya devam et