Pgtune ile PostgreSQL.conf Konfigürasyonları

Postgresql pgtune ,PostgreSQL yalın halde tutulmuş veritabanıdır ve konfigurasyonlar yapmadan belirli bir süreye kadar çalışmaya devam eder fakat veritabanlarında yük oldukça problemler çıkmaya başlayacaktır.

Sorunların çıkmaması ve performans kaybı yaşanmaması için  sistem ve kullanılan kaynaklara göre gerekli çalışmaları yapmamız gerekir. Bunun için postgresql.conf dan gerekli konfigurasyonları yapmanız gerekecektir .postgresql.conf dosyasını ve sistemi sizin verdiğiniz parametreleri baz alarak yapan bazı toollar bulunmaktadır fakat bu toollar yerine sizin sistemi izleyerek gerekli parametreleri belirlemenizi tavsiye ederim.Fakat ilk kez postgresql kurulumu yaptınız ve  standart konfigurasyonlarda kalmasın diyorsanız bahsedeceğim pg_tune aracını kullanabilirsiniz.

 PgTune  sistem analizi ve  parametrelere göre önerilen konfigurasyon karşımıza çıkıyor.

Pg_tune ile ilgili  dosyaları indirmek için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz.

https://github.com/le0pard/pgtune

Linkte belirtilen dosyaları indirdikten sonra indirilen dizine girerek aşağıdaki komutlar yardımı ile pgtune’u çalıştırıyoruz.

pgtune’u çalıştırırken aşağıdaki gibi postgresql.conf pathini girmemiz gerekiyor .Aşağıdaki komutu çalıştırarak farklı kullanımlarını görebiliriz.

./pgtune --help

Aşağıda connection sayısını belirterek önerilen konfigurasyonları aşağıdaki şekilde görebilirsiniz.

./pgtune -i /var/lib/postgresql/10/data/postgresql.conf  -c 1000

Bu size karışık geldiyse  aşağıda linki verilen sitede DB versiyonu ,işletim sistemi ,DB tipi ,total memory,cpu ve connection sayıları ve disk ile ilgili değerleri girerek verilen  konfigurasyonu kullanabilirsiniz. 
 
https://pgtune.leopard.in.ua/#/

Yukarıdaki linkte sitede pg_tune aracını kullanarak hesaplamalar yapacaktır.

 

Loading