Postgresql Yedekleme Nedir? Neden ihtiyaç duyulur?

Yedekleme Nedir?
Yedekleme , bilgisayar sistemlerinde  çalışan uygulamaların düzenli olarak belirli zamanda alınan ve sistemin çalışmasını kesintiye uğramaması ve herhangi bir sorun anında problemsiz bir şekilde geri dönülmesini sağlamak amacıyla kopyalanan dosyalardır.

Sistem kesintileri, veri silinmesi ,veri hırsızlığı  ,yanlış işlemler gibi birçok sebepten dolayı verilerimiz silinebilir ve silinen veriler yüzünden para, zaman ,emek kayıplarımız olabilir ve bu yüzden zor durumlara düşebilirsiniz . Bir sistem kurguluyorsanız ya da herhangi bir çalışma yapacaksanız ilk aklınıza gelmesi gereken bu sistemin yedeği var mı? Yapılan işlem sonucunda emeğin, zamanın, paranın boşa gitmesini hiç kimse istemez. Bu gibi sebepler dolayı verilerimizi kaybetmemek ve herhangi bir sorun anında geri getirebilmek amacıyla yedeklemeler önemlidir.

 

Veritabanı Yedekleme Türleri Nelerdir?

Veritabanı yedeklemeleri FULL , incremental veya differential , log backup  şeklinde olmaktadır.

FULL Backup( Tamamını Yedekleme):

Veritabanı içerisinde bulunan bütün  herşeyin yedeği alınacağı  anlamına gelmektedir. Bu yedekleme türü  veritabanı boyutuna bağlı olarak uzun sürmektedir.

Differential Backup ( Fark Yedekleme):

Adı üzerinden anlaşılacağı üzere full backup alındıktan sonra değişen dataları almak için kullanılır.

Bu veritabanı  yedekleme olmamış olsaydı veritabanımızın sürekli Full backupını almamız gerekecekti.

Örneğin 100 GB veritabanı yedeğiniz var ve  Differential Backupını almıyorsunuz sürekli 100 gb büyüklüğünde yedekleriniz olacaktır bu hem gereksiz iş yükü ve fazladan disk alanı anlamına gelmektedir.

Log Backup:

 

İncremental veya Differential Backup tan sonra başlatılan yedekleme işlemidir. Differential Backup da  Fullden sonra alındığını ve sadece değişen verileri aldığını vurgulamıştır.

Log backup ise  Differential Backup dan sonra değişen dataları almak için kullanılmaktadir.

 

Bir sonraki yazımda postgresql için kullanılan yedekleme araçlarından bahsedeceğim.

 

 

 

Loading