MULTI-SERVER JOBS

SQL Server da Multi server job, backup ve bakım işlemleri gibi ihtiyaçlardan dolayı job tanımlarız ve  tanımladığımız job’ları her instance’da teker teker oluşturmamız gerekir. Multi Server Jobs sayesinde tek instance üzerinden diğer instance’lara tek seferde job tanımlayabiliriz. Birden fazla instance kullananların çok seveceği bir yöntem olacağına eminim.

Multi Server Jobs, bir instance üzerinden diğer instancelarda job çalıştıracak şekilde konfigürasyonlar yapmamızı sağlıyor. Bu makale de bunun nasıl yapılacağını anlatacağım.

Master olarak kullanacağımız instance  üzerinde SQL Server Agent üzerinde sağ tıklayarak Multi Server Administration sekmesinden Make this a Master’a tıkılıyoruz.

 

Aşağıda resimde açılan pencere de Next diyerek ilerliyoruz.

Sonra ki sekme de ise sorun halinde operatörün mail gönderilecek hesabı girmemiz isteniyor.

 

İlk başta Master olarak seçtiğimiz instance üzerinden job’ı çalıştırmak istediğimiz sunucuları seçiyoruz. Çok fazla sunucu varsa bu sunucuları yönetmek için Registered Server kullanmanızı öneririm.

Fakat bu sekme de Registered Servers’ı kullanmadıysanız ikinci instance  Local Server Groups sekmesinin altında olmayabilir.

Sol alt köşede bulunan Add Connection’ı tıklayarak ikinci instance’ı  seçerek devam edebiliriz. İki den fazla instance da Multi Server Job’ ı denemek isteyenler eklemek istedikleri instance’ları seçerek devam edebilir.

Instance’ı ekledikten sonra Next diyerek diğer sekmeye geçiyoruz.

 

Instance uyumluluğu sağlandıktan sonra close diyerek yeni sekmeye geçiyoruz.

Bu sekme de yukarıdaki tiki seçtikten sonra next diyerek ilerliyoruz.

Finish dedikten sonra aşağıdaki gibi kontrolleri gerçekleştirir ve herhangi bir problem yoksa işlem başarılı şekilde tamamlanmış olacaktır.

İlk kez kurulum yapıyorsanız Enlist tabına geldiğinizde aşağıda ki gibi hata alabilirsiniz.

Bu hatanın sebebi iki sunucu arasında ki kanalın şifreleme sertifikasından dolayıdır.

Çalıştır penceresine ” Regedit ” yazıp OK dedikten sonra aşağıda ki adımları izleriz.

“\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Microsoft SQL Server\<Eklenmek_istenen_instance_adı>\SQLServerAgent\MsxEncryptChannelOptions”

Yukarıda ki gibi ayarladıktan sonra Tamam diyerek kapatıyoruz ve tekrar kurulum işlemlerini tekrarlamamız gerekiyor. Registry’de yapılan değişiklikler sistemde öngörülemeyen hatalara sebep olabilir. Bu yüzden registry’de değişiklik yapmadan önce sunucunuzun bir snapshot’ını almanızı, böyle bir imkanınız yoksa da sistemde değerli olabilecek tüm verinizin backup’ını almanızı öneririm.

SSMS üzerinde ki SQL Server Agent (MSX) yazıyorsa kurulumunuz başarıyla gerçekleşmiş demektir. Jobs sekmesinin altında bulunan Multi-Server Jobs sekmesinde job tanımlayarak belirttiğiniz instance’lar da çalıştırabilirsiniz.

Loading