Postgresql -xl

Postgres-XL, PostgreSQL tabanlı dağıtılmış bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (RDBMS) yazılımıdır . İş yükünü bir kümeye dağıtırken, PostgreSQL ile özellik eşliği sağlamayı amaçlar .


Postgres-XL, NTT Data ve EnterpriseDB tarafından geliştirilen daha eski bir dağıtılmış PostgreSQL sistemi olan Postgres-XC’ye dayanmaktadır .2012’de bulut veritabanı başlangıcı StormDB , Postgres-XC’yi benimsedi ve ona özel bazı uzantılar ve iyileştirmeler geliştirdi.2013 yılında StormDB, TransLattice tarafından satın alındı , ve geliştirilmiş yazılım, 2014 yılında “Postgres-XL” adı altında açık kaynaklı hale getirildi.2015’ten beri, Postgres-XL geliştirmesi 2ndQuadrant tarafından da desteklenmektedir .

Postgres-XL , merkezi bir Küresel İşlem Yöneticisi (GTM) düğümü aracılığıyla küme çapında tutarlı işlem anlık görüntüleri sağlar. Düğümler arasında hızlı bir ara bağlantı gerektirir, bu nedenle Postgres-XL coğrafi olarak dağıtılmış kümeler için uygun değildir. Daha büyük sorgular, birden çok düğüm arasında bölünebilir ve paralelleştirilebilir.

Bireysel veritabanı tabloları, küme boyunca tamamen çoğaltılacak (genellikle daha küçük tablolar için) veya ayrı düğümler arasında parçalanacak (yazma ölçeklenebilirliği için) seçilebilir . 

Postgres-XL, PostgreSQL üzerine inşa edilmiş ve PostgreSQL ile çok yakından uyumlu, büyük ölçüde paralel bir veritabanıdır. Farklıdır çünkü hem İş Zekası iş yüklerini hem de yüksek hacimli işlemsel yazma ve okuma iş yüklerini aynı platform üzerinde destekler.

Postgres-XL, yatay olarak ölçeklenebilir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli iş yüklerinin üstesinden gelebilecek kadar esnek olacak şekilde tasarlanmıştır:

OLTP yoğun yazma iş yükleri

MPP paralelliği ile OLAP gerektiren İş Zekası

Operasyonel veri deposu

JSON dahil olmak üzere anahtar/değer deposu

CBS Jeo-uzamsal

Karma iş yükü ortamları

 

Postgresql-xl uzun süredir geliştirilmemiştir ve bundan dolayı bu yazımdı kurulum ve konfigürasyonları anlatmayacağım fakat nasıl kurulduğunu merak edenler için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz.

https://www.postgres-xl.org/documentation/tutorial-createcluster.html

Loading