PostgreSQL Sunucu Performans Ayarları

PostgreSQL Sunucu Performans Ayarları, PostgreSQL yalın halde tutulmuş veritabanıdır ve konfigurasyonlar yapmadan belirli bir süreye kadar çalışmaya devam eder fakat veritabanlarında yük oldukça problemler çıkmaya başlayacaktır.

Sorunların çıkmaması ve performans kaybı yaşanmaması için  sistem ve kullanılan kaynaklara göre gerekli çalışmaları yapmamız gerekir. Bunun için postgresql.conf dan gerekli konfigürasyonları yapmanız gerekecektir .postgresql.conf dosyasını ve sistemi sizin verdiğiniz parametreleri baz alarak yapan bazı araçlar bulunmaktadır fakat bu araçlar yerine sizin sistemi izleyerek gerekli parametreleri belirlemenizi tavsiye ederim fakat ilk kez postgresql kurulumu yaptınız ve  standart konfigürasyonlarda kalmasın diyorsanız bahsedeceğim pg_tune aracını kullanabilirsiniz.

Başlangıç aşaması için  postgresql yöneticilerinin kullanması gereken araçtır bence  çünkü başlangıç için sistem özelliklerini yazarak değiştirebileceğiniz özellikleri söylemektedir.

Tabi bunu kullanırken PostgreSQL ‘in belirttiği standart konfigürasyonları kullanarak hesaplıyor sizde buna göre yapabilir ve ileride tecrübe ve sisteminizin işleyişine göre parametreleri değiştirebilirsiniz.

PgTune  sistem analizi ve  parametrelere göre önerilen konfigürasyon karşımıza çıkıyor.

Pg_tune ile ilgili  dosyaları indirmek için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz.

https://github.com/le0pard/pgtune

Linkte belirtilen dosyaları indirdikten sonra indirilen dizine girerek aşağıdaki komutlar yardımı ile pgtune’u çalıştırıyoruz.

pgtune’u çalıştırırken aşağıdaki gibi postgresql.conf pathini girmemiz gerekiyor .Aşağıdaki komutu çalıştırarak farklı kullanımlarını görebiliriz.

./pgtune --help

Aşağıda connection sayısını belirterek önerilen konfigurasyonları aşağıdaki şekilde görebilirsiniz.

./pgtune -i /var/lib/postgresql/10/data/postgresql.conf  -c 1000

Bu size karışık geldiyse  aşağıda linki verilen sitede DB versiyonu ,işletim sistemi ,DB tipi ,total memory,cpu ve connection sayıları ve disk ile ilgili değerleri girerek verilen  konfigurasyonu kullanabilirsiniz. 

 https://pgtune.leopard.in.ua/#/

Yukarıdaki linkte pg_tune aracını kullanarak hesaplamalar yapabilirsiniz.

Loading