Linux Kullanıcı Oluşturma

Linux Kullanıcı Oluşturma,Linux da çalışırken loglanması açısından veya farklı işlemler için farklı kullanıcılara ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için kullanıcı oluşturma, kullanıcının şifresini değiştirmek gibi işlemleri yapmanız  gerekebilir fakat bu işlemleri yapmak için root kullanıcısı ile yapılması gerekmektedir.

Linux da Kullanıcı Oluşturmak

 

Kullanıcı oluşturmak için useradd ve adduser  komutları kullanılmaktadır.

Adduser ile kullanıcı eklemek için aşağıdaki komuttan yararlanabilirsiniz.

adduser farukerdem

useradd ile kullanıcı eklemek için aşağıdaki komuttan yararlanabilirsiniz.

 

useradd farukerdem

 

Yukarıdaki komutları kullanırken -p parametresi ile şifre belirlnebilir ya da -G parametresi ile hangi gruba dahil olacağını  ,-m parametresi ile home dizini oluşturulabilir. Bunun gibi birden fazla parametre kullanılabilir  useradd veya adduser komutlarının –help yazarak  ilgili parametreleri görebilirsiniz.

Linux da Kullanıcı Şifresini Belirlemek

Kullanıcı oluşturdunuz fakat şifresini belirlemek yada mevcut kullanıcının şifresini değiştirmek isterseniz aşağıdaki komuttan faydalanabilirsiniz.

passwd

Password komutunu bağlı olduğunuz kullanıcı ile çalıştırdığınız da bağlı olduğunuz kullanıcının şifresini değiştirecektir. Farklı bir kullanıcının şifresini değiştirmek için aşağıdaki gibi password komutunun sonuna ilgili kullanıcı yazılarak şifresi değiştirilebilir. Örnek kullanımı aşağıdaki gibidir.

passwd  farukerdem

Kullanıcıları listelemek için aşağıdaki komuttan yararlanabilirsiniz.

cut -d: -f1 /etc/passwd

 

Loading