PostgreSQL Transaction Nedir? Transaction Kavramı

PostgreSQL Transaction Nedir? Transaction Kavramı, ilk olarak transaction nedir ? Ne işe yarar bundan bahsedelim.

Transaction veritabanı sistemlerinde bir  işlem başladığında başlar ve işlem bitince sona erer. Bu işlemler veritabanı oluşturma , veri silme , veri güncelleme, veriyi silme gibi işlemler olabilir .

Daha iyi anlaması açısından Bankamatik örneğinden devam edelim . Bankamatiğe gittiniz ve bankamatikten para çekmek için bankamatiğe kartı yerleştirdiğiniz o an sizin adınıza bir transaction başlar bu işleme veritabanı tarafında “BEGIN” olarak düşünün. Tutarı belirtip parayı çektiğiniz de  işleminiz sonlanır , kart size teslim edilir. Kart size teslim edildiğinizde de sizin adınıza başlayan transaction sona ermiş olur. Bu işleme de veritabanı kısmında “COMMIT” denilir. Kartınız şifresini girdiniz,   sizin adınıza işlem başladı fakat işlemden vazgeçtiniz yine sizin için başlayan transaction sonlanır  ve size kartınız iade edilir .  Bu işlem veritabanı kısmında “ROLLBACK” olarak tanımlanır. Yapmak istediğiniz işlemden vazgeçtiğiniz an sizin adınıza başlayan transaction başa döner ve bu işleme “ROLLBACK “denir.

Veritabanlarında başarılı şekilde tanımlanan her işlem begin ile başlayıp commit ile biter . Buna da AutoCommit denir.

AUTO COMMIT  siz bir işlem yaptığınızda(select,insert,update,delete,create,drop,delete….)  begin ile başlayıp commit ile bitirir eğer siz yapılan işlemi geri almak isterseniz de rollback işlemi gerçekleştirilir.

 

Bir sonraki yazımda bunlar ile ilgili örneklerden bahsedeceğim.

BEGIN, ROLLBACK ve COMMIT, SAVEPOINT Deyimleri

Loading