Linux Kullanıcılar ve İzinler

Linux Kullanıcılar ve İzinler,Linux da herşeyin bir dosya olduğundan bahsetmiştim önceki yazılarımda bu yazımda ise linux’un yapı taşı olan dosyalara nasıl yetkilendirme yapılır , dosyanın üzerinde ki yetkiler nelerdir? Yeni kullanıcı oluşturma ,  yeni oluşturulan kullanıcıya yetki verme gibi bir çok konuya değineceğiz. Her konuyu farklı farklı yaparak olabildiğince az kelimelerle sade bir şekilde anlatmaya çalıştım.

Linux , çok kullanıcılı işletim sistemidir. Çalışan her uygulama mutlaka bir kullanıcı ve grup ile ilişkilidir. Bu ne demek oluyor? Örneğin işletim sistemimize postgresql yükledik bu postgresql’in dosyalarında bir kullanıcı ve bu kullanıcının dahil olduğu bir grup vardır ve Postgresql den yapılan tüm erişimler,bu kullanıcı ve grup hakları doğrultusunda gerçekleştirilir.

Linux  işletim sistemlerinde en yetkili kullanıcı root  kullanıcısıdır. Bu kullanıcı ile işletim sistemi üzerinde bütün işlemler yapılabilmektedir. Windows işletim sisteminde ki Administrator kullanıcı diyebiliriz.

Her linux işletim sisteminin root kullanıcısı vardır . Linux da farklı bir kullanıcı oluşturabilir ve bu kullanıcı ile  root kullanıcıymış gibi işlemler yapabilirsiniz . Bunlar ile ilgili detaylı bilgileri bir sonraki yazılarımda bulabilirsiniz.

Linux Kullanıcı Oluşturma
Linux Kullanıcılar Arası Geçiş
Linux Kullanıcıya Root Yetkisi Tanımlama
Linux Root kullanıcısına geçiş
Linux Yetkiler
Linux Yetki Tanımlama

 

Loading