Linux da Aynı Anda Birçok Makineye SSH yapma ve komut göndermek.

Birden fazla SSH yapmanız gereken işletim sistemleriniz var ve bunların hepsine tek tek gidip sorgu çalıştırıyorsanız bu makale tam da size göre.

Birden fazla sunucuya ssh yapmadan sorgular gönderip tek bir komut ile bütün sunuculardan veri çekmek istiyorsanız pssh,cssh gibi opensource toollar mevcuttur ben bu yazımda pssh dan bahsedeceğim.

Pssh’ın açılımı Paralel Security Shell’dir ve yukarıda bahsettiğim gibi sunuculara tek tek gitmek yerine sshkeyleri anasunucudan diğer sunuculara kopyalıyoruz ve anasunucu üzerinden tek komut yardımı ile sorguları gönderiyor ve çıktılarını alıyoruz. Pssh, Pscp ,P-rysnc gibi komutlar da mevcuttur. Kuruluma geçmeden önce söylemeliyim ki epel reposuna gerek duymaktadır ve anasunucunun ssh keyini diğer sunuculara kopyalamanız gerekiyor.

Ssh key oluşturmak ve kopyalamak için  ssh key oluşturma ve ssh keyi farklı makineye kopyalama isimli yazımdan faydalanabilirsiniz.

Pssh kurulumu için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.

 

Kurulum tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi hostları içerisine yazacağımız host.txt oluşturuyoruz.

 

Yukarıdaki resimde kullanıcı adı ve makine isimlerini yazmamız yeterli çünkü ssh keyi oluşturduk ve diğer sunuculara kopyaladık. Yukarıdaki formatta yazdıktan sonra kaydedip çıkıyoruz ve aşağıdaki şekilde pssh komutunu çalıştırıyoruz.

pssh -h host.txt -i df -h

Yukarıdaki komutta 3 sunucuya giderek diskleri aşağıda görüldüğü gibi listeledi.

Loading